AMSTERDAM - Pim Fortuyn (54) is maandagavond in het Mediapark in Hilversum doodgeschoten. De politicus werd kort na zes uur van dichtbij neergeschoten door een 33-jarige schutter. Ondanks de inspanningen van het ambulancepersooneel overleed Fortuyn een klein uur later.

Eerder had A. Warmerdam, voorlichter van de Lijst Pim Fortuyn, al gemeld dat Fortuyn in levensgevaar verkeerde. "De kans is groot dat hij gaat overlijden", aldus Warmerdam toen.

Begrafenis

Pim Fortuyn wordt waarschijnlijk in Italië begraven. Dat heeft bestuurslid P. Langendam van de Lijst Pim Fortuyn dinsdag gezegd. Nadere bijzonderheden gaf hij niet.

Dader

De politie liet rond half tien tijdens een persconferentie weten de mogelijke dader te hebben aangehouden. De dader is een 33-jarige, Nederlandse man. Zijn antecedenten zouden bij de politie inmiddels bekend zijn. Ook is huiszoeking in de woning van de man gedaan. Het motief is volgens de politie nog niet bekend. Volgens de Telegraaf kwam de man uit Harderwijk en zou hij extreem-linkse denkbeelden hebben.

Volgens ooggetuigen zouden er zes schoten zijn gelost op de lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn. De schoten zouden van heel dichtbij zijn gelost. Fortuyn werd geraakt zijn in hals, borst en hoofd. Het gebeurde toen hij na een optreden in een uitzending van Ruud de Wild naar buiten naar zijn auto liep.

Politie en een ambulance waren snel ter plaatse. Enige tijd later zou ook een schouwarts zijn gearriveerd op de plek van de aanslag. Een schouwarts komt doorgaans alleen als er sprake is van een dode.

Volgens de woordvoerder zou de chauffeur van Fortuyn na de schietpartij op de dader zijn gesprongen.

Eerdere bedreigingen

Volgens NOS-verslaggever Job Frieszo maakte Fortuyn zich al enige tijd zorgen over zijn veiligheid. Bekend is dat er in de afgelopen tijd bedreigingen aan het adres van Fortuyn zijn geuit.

Fortuyn had maandag eerder op de dag gezegd dat hij niet terug zou gaan naar zijn huis in Rotterdam, omdat hij werd bedreigd met een aanslag op zijn leven, zo meldde zijn vriend Harry Mens op RTL4.

Volgens Mens "geloofde Fortuyn er zelf niet zo in" maar zei zijn woordvoerder dat hij de bedreiging serieus moest nemen. Fortuyn zou volgens Mens van plan zijn geweest tijdelijk zijn intrek te nemen in een hotel.


Teken hier het condoleance register


Lees de reacties van de lezers

/DOSSIERFortuyn

/LINK
PimFortuyn.nu