DEN HAAG - Prinsjesdag kent dit jaar drie jubilea. De troon is een eeuw oud, de troonrede wordt ook sinds een eeuw in de Ridderzaal voorgelezen en koningin Beatrix doet dat op haar beurt precies voor de 25ste keer.De zetel in de Ridderzaal waar koningin Beatrix de troonrede uitspreekt

Beatrix' grootmoeder koningin Wilhelmina besteeg de drie meter hoge troon op 20 september 1904 voor het eerst. Dat was toen ook om de troonrede voor te lezen.

Duizenden mensen

In Den Haag hebben zich dinsdag 30.000 mensen verzameld langs de route die de koningin straks in de Gouden Koets zal afleggen van en naar de Ridderzaal, waar ze de troonrede voorleest. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima vergezellen haar in het voertuig van de firma Spijker.

Het drietal wordt voorafgegaan door prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in de gala-glasberline. Voor hen rijden nog twee rijtuigen met onder anderen ceremoniemeester Gilbert Monod de Froideville, grootmeester Pim Waldeck en grootmeesteres Martine van Loon-Labouchère. Prins Friso ontbreekt met zijn Mabel. Friso viel door zijn omstreden huwelijk af als lid van het Koninklijk Huis.

Volgens de politie is de belangstelling veel minder dan de twee jaar hiervoor, toen er beide keren ongeveer 100.000 mensen langs de route waren. In 2001 waren het er 40.000. In 2002 was Máxima er voor het eerst bij, vorig jaar was ze in verwachting.

Grote Kerk

Diverse ministers, staatssecretarissen en Eerste- en Tweede-Kamerleden waren dinsdagochtend aanwezig bij de spirituele prinsjesdagviering in de Grote Kerk in Den Haag. Onder de aanwezige ministers bij de 'interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst' bij het begin van het parlementaire jaar waren Donner (Justitie), Verdonk (Vreemdelingenzaken) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking).

De bijeenkomst, die om 10.30 uur begon, was dit jaar voor de vijfde keer interreligieus. Voorheen hielden de kerken in Den Haag op prinsjesdag een traditionele kerkdienst. Het thema was dit jaar 'Vreemde naasten'. Joden, christenen, moslims, hindoes, humanisten en de spirituele beweging Brahma Kumaris namen ieder een gedeelte voor hun rekening.