WASHINGTON - De Republikeinse president Bush en zijn Democratische uitdager Kerry houden drie publieke debatten in aanloop naar de verkiezingen van 2 november. De campagneteams van de twee politici zijn dat na wekenlang gesteggel overeengekomen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De teams meldden de overeenkomst maandagavond lokale tijd in een gemeenschappelijke verklaring. De debatten, die steeds negentig minuten duren, worden op televisie uitgezonden. Lange tijd wilde Bush niet meer dan twee debatten houden.

De twee kemphanen beginnen op 30 september. In hun eerste één-op-één kruisen Bush en Kerry in de Universiteit van Miami in Coral Gables (Florida) de degens over buitenlandse politiek en binnenlandse veiligheid.

Rol publiek

Op 8 oktober zullen de twee Washington University aandoen in St. Louis, Missouri. Daar krijgen Bush en Kerry vragen voorgeschoteld van een speciaal daarvoor geselecteerd publiek. Onder de vragenstellers zijn mensen die nog geen keuze hebben gemaakt voor een van de twee kandidaten en die zullen worden uitgekozen door de opiniepeiler Gallup, aldus Amerikaanse media.

Het derde en laatste presidentiële debat heeft op 13 oktober plaats in de staat Arizona. Op Arizona State University in Tempe zullen Bush en Kerry debatteren over de binnenlandse en economische politiek.

Cheney vs Edwards

Acht dagen eerder, op 5 oktober, zullen vice-president Dick Cheney en de Democratische kandidaat voor die post, John Edwards, het tegen elkaar opnemen in Cleveland, Ohio.