NEW YORK - De grote Amerikaanse televisiezender CBS heeft maandag erkend een fout te hebben gemaakt in een bericht over het Vietnam-verleden van president Bush.

De zender presenteerde in een programma van tv-icoon Dan Rather 'memo's' waaruit moest blijken dat Bush als jong lid van de Nationale Garde weinig presteerde en dat hem hand boven het hoofd werd gehouden, waardoor hij niet naar Vietnam hoefde.

Prestaties

De memo's zouden afkomstig zijn van een voormalige commandant van Bush in Texas, de latere luitenant-kolonel Jerry Killian die in 1984 overleed. In de memo's zou Killian de indruk hebben gewekt dat hij niet te spreken was over de prestaties van Bush bij de Nationale Garde. De meerderen van Killian zouden druk op hem hebben uitgeoefend om daarover niet uit de school te klappen.

'Furieus'

Al snel ontstond ophef over de authenticiteit. Zo was een lettertype te zien in de papieren dat destijds nog niet bestond. De weduwe en zoon van Killian vochten de echtheid van de documenten aan. Volgens de krant The Washington Post was de weduwe van Killian "furieus" over de CBS-uitzending.

Betreuren

CBS stelde maandag in een verklaring dat "gebaseerd op wat we nu weten" de echtheid van de documenten inderdaad niet te bewijzen is. "We hadden ze niet moeten gebruiken. Het was een fout, die we zeer betreuren."

Bron

CBS liet weten dat een voormalig functionaris van de Nationale Garde in Texas, Bill Burkett, de memoranda aan de zender verstrekte. Burkett heeft toegegeven dat hij een producer van CBS onjuiste informatie over de oorsprong van de documenten gaf. Hij zou dat hebben gedaan om de bron te beschermen. CBS zei in de verklaring niet dat de documenten vervalsingen waren.

Onbeantwoord

Het Witte Huis zei maandagavond bij monde van woordvoerder Scott McClellan dat de kwestie nog niet uit de lucht is. "Er blijven nog veel vragen onbeantwoord", zei hij. Hij suggereerde ook opnieuw dat Burkett mogelijk handelde in opdracht van de Democratische presidentskandidaat John Kerry.

Anti-Bush-tirades

Op verschillende Amerikaanse politieke internetsites is de afgelopen weken uitgebreid geschreven over Burkett, die zelf op het internet verscheidene uiterst felle anti-Bush-tirades heeft gehouden. Hij heeft medewerkers van Bush er jaren geleden van beschuldigd dat zij hebben gepoogd documenten uit het militaire verleden van de huidige president te wijzigen of deels te laten verdwijnen.

Harde bewijzen

Burkett, die toegang zou hebben gehad tot de dossiers, zou evenwel nooit aan dergelijke verzoeken van Bush-medewerkers hebben voldaan en daarmee zou een conflict tussen de 'Bushies' en Burkett al in 1998 zijn ontstaan, in een periode dat Bush nog gouverneur was. Burkett heeft volgens commentatoren overigens nog nooit harde bewijzen aangedragen voor zijn beschuldigingen.