DUBAI - De groep van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi heeft een videoband op een islamitische website gezet, waarop is te zien hoe een Amerikaanse gijzelaar wordt vermoord. De man is als Eugene Armstrong geïdentificeerd. Op de video is een gemaskerde man te zien, die met een mes de Amerikaan onthoofdt.

Een CNN-medewerker noemde de videoband "verschrikkelijk". Op de opname die negen minuten duurt, zijn vijf gemaskerde mannen te zien die rond Armstrong staan. De man in het midden leest een verklaring voor.

Keel

Daarna loopt hij op Armstrong af en snijdt hem de keel door. Volgens de BBC is de man die de moord pleegt, vermoedelijk al-Zarqawi zelf.

Op de band is te horen hoe Armstrong schreeuwt tot hij dood is, aldus CNN. Een Amerikaanse functionaris zei tegen het Britse persbureau Reuters dat het lichaam van Armstrong is gevonden.

Bouwbedrijf

Samen met Armstrong werden afgelopen donderdag een andere Amerikaan, Jack Hensley, en de Brit Kenneth Bigley ontvoerd. Ze werkten alle drie voor een bouwbedrijf. De groep van al-Zarqawi liet weten dat ook Hensley en Bigley worden gedood.

De ontvoerders hadden gedreigd de drie westerlingen te doden als maandag niet alle Iraakse vrouwen uit de gevangenis Abu Ghraib in Bagdad en een ander cellencomplex in Umm Qasr zouden worden vrijgelaten. Volgens Amerikaanse opgave zitten in Abu Ghraib slechts twee vrouwen. Of er vrouwen in Umm Qasr vastzitten is niet bekend.

Al-Zarqawi

Al-Zarqawi leidt in Irak de groep al-Tawhid wa al-Jihad. De Amerikanen hebben 25 miljoen dollar op het hoofd van de Jordaniër gezet, die geldt als de leider van al-Qaeda in Irak.