UTRECHT - De 60-jarige Paul de R., verdacht van de moord op het Baarnse echtpaar Müller, volhardt in zijn weigering een verklaring af te leggen. Dat bleek maandag tijdens het begin van het proces tegen De R. bij de rechtbank in Utrecht. Op herhaalde pogingen van de rechters om De R. aan de praat te krijgen, had de verdachte slechts één antwoord: "Ik beroep mij op mijn zwijgrecht."

De R. werd begin dit jaar gearresteerd op verdenking van de dubbele moord, vrijwel direct na de ontdekking van de stoffelijke overschotten van Hans en Ria Müller. Zij waren begraven op het terrein van de Baarnse kinderboerderij waar De R. sinds 1994 als beheerder werkte. Sinds zijn arrestatie heeft De R. er het zwijgen toe gedaan.

Verdwijning

Het echtpaar Müller verdween in november 1999 van de aardbodem. De R. betrok hun huis, reed in hun auto en eigende zich, volgens justitie, hun geld toe. Ook daarvan wordt De R. officieel beschuldigd. Justitie heeft aangekondigd een bedrag van bijna 160.000 euro te zullen terugvorderen.

Peter R. de Vries

Verontruste buren klopten een paar maal tevergeefs aan bij de politie, om de vermissing van de Müllers op te helderen. Journalist Peter R. de Vries stelde vorig jaar een eigen onderzoek in. Pas toen hij zijn bevindingen aan de politie had overgedragen, kwam de politie in actie. Niet veel later werden de stoffelijke overschotten van de Müllers gevonden.

Vergelijkbare zaak

Gebleken was tevens dat De R. in de jaren zeventig reeds onderwerp van onderzoek was geweest in een vergelijkbare zaak. Toen trok hij in het huis van de Haarlemse weduwe Tina Akersloot, die kort daarvoor spoorloos was verdwenen. Een getuige in de huidige zaak heeft verklaard dat De R. hem heeft verteld dat hij mevrouw Akersloot "aan stukken heeft gehakt" en heeft laten verdwijnen.

Doodsoorzaak

Uit de aanklacht van justitie blijkt dat Hans Müllers vermoedelijk is gewurgd. Zijn echtgenote Ria is vermoedelijk gestikt doordat haar mond afgeplakt is geweest met tape. De rechtbank gaat maandagmiddag nader in op het onderzoek naar de doodsoorzaak.