ENSCHEDE - Nederlanders vinden dat de zorg ontzien moet worden bij bezuinigingen. Ook aan sociale voorzieningen, zoals pensioenen en onderwijs, geven Nederlanders prioriteit. In sport en milieubeheer mag het kabinet eerder snoeien en ook aan het aflossen van de staatsschuld kent de Nederlander minder belang toe.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van het bureau Newcom Research & Consultancy, dat is gelieerd aan de Universiteit Twente. Via een representatief panel op internet vroeg het bureau ruim 1300 mensen om aan te geven welke beleidsterreinen behoren tot hun top drie van prioriteiten en welke drie er het minst toe doen.

Van de ondervraagden zet 92 procent zorg in de top drie, sociale regelingen en onderwijs volgen met respectievelijk 83 en 64 procent. Rond de driekwart zet sport en milieubeheer in hun lijstje van minst belangrijke zaken.

Prepensioen

Een referendum over afschaffing van het prepensioen mag op een grote opkomst rekenen, wijst het onderzoek verder uit. Meer dan de helft van het panel zou zeker gaan stemmen, een kwart is dat waarschijnlijk van plan. Als actiemiddel geniet een referendum verre de voorkeur boven demonstraties en stakingen. Een zeer ruime meerderheid, 90 procent, zou bij de volksraadpleging tegen afschaffing van het prepensioen stemmen.

Vertrouwen

Ruim 70 procent van de ondervraagden geeft aan weinig vertrouwen te hebben in de Nederlandse politiek. Een ruime meerderheid bestempelt die bovendien als saai.