JAKARTA - In Indonesië is maandag de tweede en beslissende ronde in de eerste directe presidentsverkiezingen uit de geschiedenis van het land gehouden. Algemeen wordt aangenomen dat de huidige president Megawati Sukarnoputri wordt verslagen door haar voormalige minister van veiligheid, Susilo Bambang Yudhoyono.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Toen de eerste 2,4 miljoen stemmen waren geteld stond Yudhoyono op 58 procent, tegen Megawati op 41,9 procent, maakte de Indonesische kiesraad bekend. Er waren 147 miljoen kiesgerechtigden.

Een onafhankelijk onderzoeksbureau berekende op basis van een landelijke steekproef dat Yudhoyono uitkomt op 62 procent van de stemmen en Megawati op 38 procent. De einduitslag kan hiervan plus of min 2 procent afwijken, aldus het Vrijheidsinstituut in Jakarta, dat gebruik maakt van het in de Verenigde Staten ontwikkelde 'quick count'-systeem. Dit systeem voorspelt de uitslag van landelijke verkiezingen op basis van ongeveer een half miljoen stemmen bij 2.500 geselecteerde stembureaus. Het is bij tientallen verkiezingen in de wereld zeer betrouwbaar gebleken, ook bij de Indonesische parlementsverkiezingen van april.

Om de verkiezingen goed te laten verlopen waren in het hele land meer dan 140.000 agenten ingezet, ook al omdat rekening werd gehouden met aanslagen van moslimextremisten. Tegen de tijd dat de stembureaus dichtgingen waren er echter geen incidenten gemeld.

In de meeste opiniepeilingen had SBY, zoals Yudhoyono (55) alom wordt genoemd, een voorsprong van rond de 20 procent op Megawati. De oud-militair won in juli al de eerste ronde, maar kreeg toen geen absolute meerderheid, waardoor een tweede ronde tussen hem en de op de tweede plaats geëindigde Megawati nodig was.

De officiële uitslag zal nog twee weken op zich laten wachten.