AMSTERDAM - De ene orkaan is nog niet uitgeraasd boven de Atlantische Oceaan, of er vormt zich alweer een nieuwe. Tot grote ongerustheid van de bewoners van het Caribisch gebied en de oostkust van de Verenigde Staten. Toch voorspelden Amerikaanse wetenschappers in mei al een bovengemiddeld orkaanseizoen, zo meldt Kennislink maandag. Een waarschuwing die in augustus werd herhaald.

Het Nationaal Oceanografisch en Atmosferisch Onderzoeksinstituut (NOAA) in de Verenigde Staten voorspelde een bovengemiddeld stormseizoen: 12 tot 15 tropische stormen, waarvan er zes tot acht uitgroeien tot orkanen.

Stormseizoen

Ieder jaar ontstaan tijdens het stormseizoen op de Atlantische Oceaan - dat meestal in augustus begint en enkele maanden duurt - ten minste zes orkanen. Alleen valt dat niet altijd op, omdat niet alle cyclonen het vasteland bereiken. De hevigheid van een stormseizoen is afhankelijk van een aantal factoren, zegt onderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI.

"Een hogere oppervlaktetemperatuur van het oceaanwater (boven 26 graden Celsius), een zwakke, zogenoemde verticale windschering – het verschil in windsnelheden in hoge en lage luchtlagen – en regens in de Afrikaanse Sahel zijn de ideale omstandigheden. En dit jaar werd op basis daarvan een actiever seizoen dan normaal voorspeld."

Het Caribisch gebied en de Oostkust van de Verenigde Staten kregen het de afgelopen weken fors te verduren: de orkaan Alex deed op 3 augustus van dit jaar als eerste van zich spreken. Hij werd razendsnel gevolgd door de stormen Bonnie, Charley, Frances en Ivan. Cycloon Jeanne ligt al boven de oceaan te wachten.

Vooral Charley en Frances lieten een spoor van vernieling achter op de Caribische eilanden en in de Amerikaanse staat Florida. Orkaan Ivan (de Verschrikkelijke) heeft inmiddels aan meer dan 100 mensen het leven gekost. Ook Charley en Frances lieten een spoor van vernieling achter op de Caribische eilanden en in de Amerikaanse staat Florida.