ROTTERDAM - Het centrum van Rotterdam gaat maandag vanaf halverwege de ochtend plat door acties van de gezamenlijke vakbonden tegen het kabinetsbeleid. Het openbaar vervoer en gemeenteambtenaren gaan staken en de binnenring van de Maasstad wordt afgesloten voor verkeer. Werknemers in de haven hebben sinds zondagnacht al grotendeels het werk neergelegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de middag organiseren de vakcentrales FNV, CNV en MHP een demonstratie op de Coolsingel voor het stadhuis van Rotterdam. Zij verwachten daar van 13.00 tot 15.00 uur minimaal 20.000 mensen op de been te brengen om actie te voeren tegen de ingrepen van het kabinet in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg.

Werknemers

Bij het grootste containeroverslagbedrijf van de Rotterdamse haven, de ECT, staken werknemers sinds 23.00 uur zondagavond. "Voor de ECT ziet het er droevig uit. We zijn er vanacht uitgegaan", zegt Jan Gelderland, directeur operatie en techniek. Volgens hem is alleen een handvol kantoormedewerkers op het werk verschenen en werkt een aantal mensen die zorgen voor de technische veiligheid.

Behalve rond Rotterdam zullen ook de trams en bussen in Den Haag tussen 09.00 en 16.00 uur niet rijden. Verder leggen havenwerkers niet alleen de haven van Rotterdam plat maar ook die van Hoek van Holland en Zeeland. Daarnaast zullen veel leraren in het voortgezet en hoger onderwijs in Rotterdam, Den Haag en Leiden niet voor de klas verschijnen.

Werknemers van meer dan honderd bedrijven en medewerkers van de brandweer, musea in Rotterdam en het Erasmus Medisch Centrum hebben toegezegd dat zij mee gaan demonstreren. Verder staken werknemers bij enkele bouwbedrijven.