PORT-AU-PRINCE - Ongeveer negentig personen zijn in Haïti om het leven gekomen door de tropische storm Jeanne. Zij stierven door overstromingen, aardverschuivingen en vloedgolven die ontstonden als gevolg van overvloedige regenval.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tientallen personen worden vermist. De stad Gonaives (200.000 inwoners) zou met modder zijn bedekt. Dat meldde een functionaris van de burgerbescherming zondag.

Doden en vermisten

Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties zijn er zeker vijftig doden en 150 vermisten. Hij verwachtte een stijging van het aantal slachtoffers. Ook meldde hij dat 80 procent van Gonaives onder water stond.

Op de aan Haïti grenzende Dominicaanse Republiek op het eiland Hispaniola eiste Jeanne zeker zeven en mogelijk elf mensenlevens. Het natuurgeweld veroorzaakte ook veel materiële schade.

Inmiddels is op de Atlantische Oceaan de vijfde grote orkaan van het seizoen ontstaan. De cycloon Karl haalt windsnelheden tot 215 kilometer per uur (categorie 4 op een schaal van 1 tot maximaal 5). Meteorologen verwachten echter niet dat deze orkaan, 1850 kilometer ten oosten van de Benedenwindse Antillen, land gaat bereiken.