PARIJS/ANKARA - Turkije heeft veel gedaan om te kunnen toetreden tot de Europese Unie, maar het land moet nog meer doen. Dit zei zondag de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Dominique de Villepin, in een vraaggesprek met de Franse radiozender Europe 1.

Europa moet veeleisend blijven zonder de deur naar Turkse toetreding dicht te doen, zo meende De Villepin. De premier van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, wil volgens Turkse media donderdag Brussel bezoeken om recente spanningen tussen de unie en Turkije weg te nemen. De EU moet 6 oktober verslag doen van de tussenstand van zaken ten aanzien van Turkije's inspanningen om tot de unie te kunnen toetreden. Slotconclusies worden pas half december getrokken. Dan wil de EU bepalen of er met Ankara wordt onderhandeld over toetreding.

AK

De laatste spanningen zijn ontstaan door Erdogans partij, de AK. Die haalde onverwacht in het parlement een wetsontwerp van de agenda. Het ontwerp betrof belangrijke hervormingen in het strafrecht. Mogelijk wil de AK-fractie reeds overeengekomen hervormingen terugschroeven. Het gaat met name om passages over 'het misdrijf overspel'. Sommige Europese partijen zoals EU-commissaris Günther Verheugen, zijn hier bezorgd over. Bij de 70.000 echtscheidingen in 2003 in Turkije was 64 keer overspel de reden voor ontbinding van het huwelijk. Erdogan wil kennelijk uitleggen dat het belang van de status van overspel niet mag worden overdreven.

Bovendien wil Erdogan naar voren brengen dat de verregaande hervormingen misschien beter kunnen worden doorgevoerd zodra de EU een datum voor de start van onderhandelingen heeft gegeven. Het Turkse parlement komt na een reces pas 1 oktober weer bij elkaar. Het zal dan de eerste tien dagen niet aan de strafwethervorming toekomen. Hierdoor is de behandeling opgeschort tot na de tussenstand die de EU 6 oktober wil opmaken, tenzij er een spoedvergadering van de Turkse volksvertegenwoordiging wordt ingelast