BUNNIK - Bovag en de opticienketen OogMerk beginnen maandag een actie die automobilisten moet stimuleren in hun auto een reservebril bij zich te hebben. Automobilisten krijgen bij de ruim tweehonderd Bovag-tankstations een uitnodiging voor een gratis oogmeting. Tot 30 oktober kunnen ze bij OogMerk voordelig (24,95 in plaats van 79,75 euro) een eenvoudige reservebril kopen.

Dat heeft een woordvoerder van Bovag zondag gezegd. Uit onderzoek in opdracht van de twee organisaties onder ruim 250 automobilisten blijkt dat slechts 13 procent van de bril- of contactlensdragende bestuurders een reservebril bij zich heeft. Van ruim de helft van hen had het reservemontuur niet de juiste sterkte.

De ondervraagden ondergingen ook een oogmeting. Daaruit bleek dat van de automobilisten die niet goed zien (60 procent zicht of minder) ruim 40 procent helemaal geen bril of contactlenzen heeft. Ruim de helft bezit die wel, maar had die op het moment van het onderzoek niet bij zich.

"Er zijn dus nogal wat mensen die denken dat ze goed zien, terwijl dat niet zo is'', aldus de Bovag-woordvoerder. De actie moet daarom goed zicht als "cruciale factor in de verkeersveiligheid'' onder de aandacht brengen. In enkele Europese landen, waaronder Zwitserland en Spanje, is het bezit van een reservebril in de auto verplicht.