POTSDAM/DRESDEN/BERLIJN -De verkiezingen zondag in de Oost-Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg zijn zoals voorspeld gunstig verlopen voor de 'protestpartijen'. De extreemrechtse partijen scoorden goed in beide deelstaten en ook de ex-communistische PDS behield steun van de kiezers. De SDP van bondskanselier Schröder en de landelijke oppositiepartij CDU leverden in.

Dat berichtten de Duitse televisiezenders ARD en ZDF op basis van eerste prognoses van de einduitslag. De stembussen sloten om 18.00 uur.

De in Saksen alleenregerende CDU zag de aanhang slinken van 56,9 tot ongeveer 43 procent (1999). De PDS boekte een kleine winst op ongeveer 23 procent. De SDP verloor een ongeveer 1 procent en komt voorlopig uit op circa 10 procent. De neonazistische NPD haalde 9 procent en komt daarmee voor het eerst sinds 1968 weer in een regionaal bestuur.

SPD

De inwoners van Brandenburg kozen ervoor de SPD als grootste partij te handhaven, maar de sociaal-democraten zagen de steun wel slinken van 39,3 tot ongeveer 33 procent. De PDS boekte winst door van 23,3 procent naar ongeveer 28 procent te stijgen. De met de SPD regerende CDU viel van 26,6 terug op ongeveer 20 procent. De xenofobe Duitse Volksunie (DVU) blijft met ongeveer 6 procent in het regionale parlement.

Peilingen wezen eerder al uit dat de extreemrechtse of linkse protestpartijen het goed zouden doen. In de voormalige DDR heerst grote onvrede over de slechte situatie op de arbeidsmarkt en het bezuinigings- en economische hervormingsbeleid van bondskanselier Schröder. In totaal konden 5,7 van de 82,4 miljoen Duitsers stemmen.