DUBAI - Een islamistische website meldde zaterdag dat de in Irak ontvoerde Franse journalisten Christian Chesnot van Radio France Internationale een Georges Malbrunot van Le Figaro zijn vrijgelaten. Het bericht is nog niet van onafhankelijke zijde bevestigd.

De Islam Memo Web meldde een verklaring van het islamitische Leger in Irak te hebben ontvangen waarin staat dat beide mannen zijn vrijgelaten. Zij zouden er mee ingestemd hebben om de "waarheid" te vertellen over het Iraakse verzet en het Westen te informeren over de realiteit van de door Amerika geleide oorlog in Irak.

"Het Islamitische Leger in Irak heeft de detentie van twee Franse journalisten beëindigd", citeerde de website de verklaring. "Zij voeren nu hun werk uit in overeenstemming met het Islamitische Leger. Er is een akkoord dat zij voor een beperkte periode werken voor het leger om de strijd en aanvallen te verslaan."

Authentiek

Een regeringswoordvoerder in de Franse hoofdstad Parijs zei dat de verklaring wordt bestudeerd. "Het is prematuur om te zeggen of deze verklaring wel of niet authentiek is. Wij analyseren het", aldus de zegsman. De Franse verslaggevers werden op 20 augustus samen met hun Syrische chauffeur ontvoerd in de buurt van de heilige stad Najaf.