DEN HAAG - Politieagenten op straat krijgen nieuwe, kogelwerende vesten. Het gaat om een verzwaard T-shirt dat, eventueel permanent, onder het uniform gedragen kan worden. Dit heeft een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen maandag bekendgemaakt.

Deze week adviseert de raad minister De Vries van Binnenlandse Zaken per brief positief over de landelijk aanschaf van de verzwaarde vesten. Deze zijn uitvoerig getest en al gebruikt in onder meer Dordrecht, Rotterdam en Breda. Het vest, dat 1 kilo weegt, moet bescherming bieden tegen messteken en kogels van pistolen.

Voor de bescherming tegen zwaardere munitie kan gebruik gemaakt blijven worden van de zwaardere kogelvrije vesten die tot de standaarduitrusting in de politieauto behoren. Deze zijn echter minder comfortabel en wegen rond de 10 kilo.

In welke situaties het nieuwe, op maat gemaakte, vest gedragen zal worden, zal per korps verschillen. In een aantal gevallen wordt het verplicht, maar de korpsbeheerders zullen deze regels stellen. In totaal gaat het om ongeveer 30.000 vesten van 400 euro per stuk.