HENGELO - Door een ongeluk met een vrachtwagen op de A1 bij Hengelo zijn zaterdag gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Volgens de gemeente Hengelo is er geen gevaar voor de volksgezondheid. De A1 is tussen Hengelo en Hengelo-Noord in beide richtingen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.

De vrachtwagen, die 's morgens door nog onbekende oorzaak kantelde, was geladen met methylmethacrylaat, een brandbare stof die gevaarlijk is voor het milieu. De brandweer legde een schuimdeken over de bijtende stoffen, zodat het brandbare methylmethacrylaat niet kon ontsnappen.


Foto: Hennie Edelenbos

De berging van de tankwagen is omstreeks vijf uur begonnen, zo meldde de gemeente. Een gespecialiseerd bergingsbedrijf uit Rotterdam pompt de vloeistof uit de zwaar beschadigde tankauto. Er mag niemand binnen een straal van 100 meter komen.

Metingen

Er hoefde tijdens deze operatie niemand te worden geëvacueerd. Methylmethacrylaat kan worden opgenomen door de huid. Ook kan inademening ervan gevaarlijk zijn. Er vinden voortdurend metingen plaats. Het is niet noodzakelijk om ramen en deuren te sluiten, aldus de gemeente.

De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. De Poolse chauffeur van de Duitse vrachtauto is naar een ziekenhuis vervoerd. Hengelo verwacht dat de A1 wegens berging en schoonmaak pas laat in de avond weer wordt opengesteld voor het verkeer. De rijstrook vanuit Duitsland naar Nederland wordt vermoedelijk als eerste geopend voor het verkeer.