DEN HAAG - De landen van de Europese Unie en de Verenigde Staten gaan voortaan gegevens uitwisselen over gestolen en verloren paspoorten, in de strijd tegen terrorisme. Daarvoor gaan zij de internationale politieorganisatie Interpol gebruiken. Dat zijn minister Donner van Justitie namens de EU en de Amerikaanse minister voor Binnenlandse Veiligheid Ridge zaterdag overeengekomen tijdens speciaal overleg in Den Haag.

De EU zal verder eind volgend jaar beginnen met de uitgifte van nieuwe paspoorten, waarin vingerafdrukken en gegevens over het gezicht zijn opgenomen. De VS wilde eigenlijk deze zogeheten biometrische gegevens al vanaf oktober volgend jaar verplicht stellen, maar het Amerikaanse Congres geeft de EU nu een jaar extra tijd.

De Amerikanen vragen om biometrische informatie om het terroristen moeilijker te maken met gestolen documenten te reizen. Europa was nog lang niet klaar voor de uitgifte van nieuwe paspoorten, omdat daarvoor in veel lidstaten een aanpassing van de wet nodig is. Nederland wil er echter al wel op korte termijn mee beginnen.

Visum

De Amerikanen dreigden er eerder mee dat Europeanen voor een reis naar de Verenigde Staten zoals vroeger een visum zouden moeten aanvragen, als Europa niet aan nieuwe paspoorten mee wilde werken.

De vergadering in Den Haag was vooral bedoeld om de plooien tussen Europa en Verenigde Staten weer glad te strijken na de lange strijd over het verstrekken van gegevens van luchtvaartpassagiers. Europa vond aanvankelijk dat de VS om veel te veel informatie vroegen, onder meer ook over speciale maaltijden. Dat zou volgens sommige EU-lidstaten islamitische reizigers kunnen discrimineren.

Rechtzaak

De VS hebben Europa nu de garantie gegeven dat er beroepsmogelijkheden komen tegen een weigering om de VS in te reizen. Het Europees Parlement vindt dat echter nog steeds onvoldoende garantie tegen aantasting van de privacy en spande daarom een rechtszaak aan bij de EU-rechter in Luxemburg. Die moet nog uitspraak doen.

Europees commissaris Vitorino (justitiebeleid) hoopt dat overleg tussen europarlementariërs en Amerikaanse Congresleden in november de nodige misverstanden uit de weg ruimt. Overigens kan het protest van het parlement de informatie-uitwisseling voorlopig niet tegenhouden.

Preventie

Ridge, die voortaan jaarlijks met de EU gaat overleggen, stelde zaterdag dat de strijd tegen terrorisme "tientallen jaren gaat duren". Donner benadrukte dat preventie en vooral de uitwisseling van informatie belangrijk blijven en dat "je daarbij nooit de successen ziet, maar alleen de mislukkingen".