EDE - Elf hoogbejaarde oorlogsveteranen hebben zaterdag boven de Ginkelse Heide in Ede dezelfde parachutesprong gemaakt als zestig jaar geleden tijdens de Slag om Arnhem. Om 10.00 uur sprongen er drie solo en acht samen met een instructeur uit een Dakota-vliegtuig van het type dat destijds ook werd gebruikt.


Foto: M.J.C. v.d. Hoeven

De oudste veteraan die de sprong waagde is 85 jaar, de jongste 79. Van de springers kwamen er tien uit Groot-Brittannië en één uit Polen. Alle oud-strijders kwamen heelhuids op de grond. Direct na hen sprongen zeshonderd parachutisten van de Luchtmobiele Brigade en het Engelse 4 Para-regiment boven de heide. Door de stevige wind maakte een aantal soldaten een harde landing. Eén militair brak zijn schouderblad.

Herdenking

De dropping werd gevolgd door een herdenking bij het monument op de Ginkelse Hei. Daarna volgden nog parachutisten die voor hun sprong gebruik maakten van zogenoemde bolletjes, de valschermen die in 1944 werden gebruikt.

De organisatie van de zestigste herdenking van de Airborne luchtlandingen is volgens een woordvoerder verrast door het grote aantal belangstellenden dat naar Ede is gekomen. Er staan naar schatting 50.000 tot 60.000 mensen op de hei. Dat zijn er meer dan ooit, aldus de woordvoerder.

Files

De grote toeloop zorgde zaterdagmorgen voor grote verkeersproblemen in de regio. Op de snelwegen A50 (Apeldoorn-Arnhem) en A12 (Utrecht-Arnhem) stonden files van meer dan tien kilometer lengte. Ook de lokale wegen zaten helemaal verstopt. De organisatie riep mensen via de radio op niet meer met de auto naar Ede te komen, omdat er geen parkeerplaats meer te vinden was.

Het vertrek van de toeschouwers zal volgens de politie waarschijnlijk opnieuw voor problemen zorgen.