ENSCHEDE - Tientallen bijstandsgerechtigden uit Enschede worden gekort op uitkering wegens de schadevergoeding die ze hebben gekregen als gevolg van de vuurwerkramp van vier jaar geleden. Wethouder J. Goudt, verantwoordelijk voor de financiële en psycho-sociale nazorg van de slachtoffers, reageerde zaterdag geschrokken. "Dit had nooit zo mogen gebeuren."

De sociale dienst van Enschede beschouwt de schadevergoeding die bijstandsgerechtigden hebben ontvangen als inkomsten en daarop wordt volgens de Wet Werk en Bijstand gekort. Goudt wil de kwestie volgende week in het college van burgemeester en wethouders aan de orde stellen.

Inmiddels heeft het CDA in de Tweede Kamer minister Remkes van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken om opheldering gevraagd. Volgens CDA-Kamerlid Van Bochove bestaat er een uitzonderingsregeling die ook bij andere grote rampen in de Bijlmer en Volendam is toegepast.

Schadevergoedingen die bijstandsgerechtigde slachtoffers kregen werden vrijgesteld van belasting en aangemerkt als 'vrijgesteld vermogen'. Die regeling staat niet duidelijk in de wet, stelt hij. Het CDA wil dat dit alsnog gebeurt.