KIRKUK/BAGHDAD - De derde grote zelfmoordaanslag deze week in Irak heeft zaterdag in Kirkuk 23 mensen het leven gekost. Opnieuw waren de Iraakse autoriteiten het doelwit. Intussen dreigt Abu Musab al-Zarqawi, de vermeende leider van al-Qaeda in Irak, twee Amerikaanse en een Britse gijzelaar te doden als niet binnen 48 uur vrouwelijke gedetineerden uit twee gevangenissen worden vrijgelaten.

Wederom was de aanslag zaterdag gericht tegen een rekruteringscentrum, ditmaal van de Nationale Garde. Het regionale hoofdkwartier hiervan staat in een woonwijk van Kirkuk. De dader reed met een auto in op wachtende rekruten bij de achteringang van het complex waarna een explosie volgde. De straat lag bezaaid met lichaamsdelen, verwrongen metaal en glasscherven.

Naast de doden vielen er zeker 53 gewonden, aldus artsen in het plaatselijke ziekenhuis tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Sommigen van de gewonden verkeren in kritieke toestand. De politie in Kirkuk sprak van vijftien tot twintig gewonden. Deze week zijn door aanslagen en gevechten al 268 Irakezen omgekomen, meer dan achthonderd raakten gewond.

Mikpunt

Steeds weer zijn de veiligheidstroepen het mikpunt van aanslagen. In Bagdad vielen dinsdag bij een zelfmoordaanslag op een rekruteringscentrum van de politie 47 doden. Op dezelfde dag werd een busje met agenten in Baquba beschoten waardoor twaalf doden vielen. Vrijdag werd een controlepost van de politie in Bagdad opgeblazen. Drie agenten stierven.

De daders willen met deze acties de nieuwe interim-regering destabiliseren. Premier Allawi en leger en politie worden door hen gezien als collaborateurs van de Amerikanen. Maar ook de olie-industie is een schietschijf. Zaterdag werd een hoge functionaris van een staatsoliebedrijf in Mosul beschoten. Mohammed Zibari bleef ongedeerd, maar vijf lijfwachten kwamen om. Regelmatig blazen de rebellen oliepijpleidingen op.

Ontvoeren

Een andere tactiek van de opstandelingen is het ontvoeren van Irakezen en buitenlanders. Al-Jazeera toonde zaterdag filmbeelden van drie ontvoerde westerlingen. De Amerikanen Jack Hensley en Eugene 'Jack' Armstrong en de Brit Kenneth Bigley zijn in de video geblindoekt te zien omringd door verscheidene gemaskerde mannen.

Het trio werd donderdag ontvoerd uit hun huis in de wijk al-Mansur in Bagdad door leden van al-Tawhid wa al-Jihad, die geleid wordt door Abu Musab al-Zarqawi. De Amerikanen hebben 25 miljoen dollar op het hoofd van de Jordaniër al-Zarqawi gezet. De groep eist de vrijlating binnen 48 uur van vrouwelijke gedetineerden uit de cellencomplexen in Abu Ghraib en Umm Qasr.

Video

Voldoen de multinationale troepen onder leiding van de VS niet aan deze eis, dan wordt het drietal gedood. De Amerikanen en Brit werken voor het bouwbedrijf GSCS uit de Verenigde Arabische Emiraten. Op de video indentificeerden de schijnbaar in goede gezondheid verkerende mannen zich en verklaarden elk: "Mijn werk bestaat uit het opbouwen en inrichten van kampen op de basis Taji". Deze Amerikaanse militaire basis ligt ongeveer 25 kilometer ten noorden van Bagdad.

Volgens Amerikaanse opgave zitten er in de gevangenis in Abu Ghraib maar twee Iraakse vrouwen vast. Het gaat om Rihab Rashid Taha, alias Dr. Ziektekiem, en Huda Salih Mahdi Ammash, alias Mevrouw Miltvuur. Beiden waren volgens de Amerikanen betrokken bij het programma voor biologische wapens van Saddam Hussein. Het tweetal zit al sinds medio vorig jaar vast. Of er vrouwen in Umm Qasr worden vastgehouden, is niet bekend.