DEN HAAG - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima laten onderzoeken of juridische stappen tegen roddelbladen in Nederland en Duitsland mogelijk zijn. Aanleiding vormen artikelen over vermeende huwelijksproblemen van het prinselijk paar. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag gezegd.

De roddelbladen hebben hun pijlen op de prins en prinses gericht na de Olympische Spelen in Athene. Daar werd een foto gemaakt van Willem-Alexander en zwemster Inge de Bruijn, die elkaar omarmden in het Holland Heineken House. De prins was aanwezig op uitnodiging van de organisatie.

Onzin

Enkele publicaties suggereren dat er meer was tussen de prins en de zwemster en dat dit in villa De Eikenhorst tot spanningen zou hebben geleid. De woordvoerder van de RVD doet deze suggesties af als onzin.

De pins en prinses zijn zo boos dat zij kijken welke juridische stappen zij kunnen ondernemen tegen de roddelbladen, twee uit Nederland en twee uit Duitsland.

Er ligt nationale en internationale jurisprudentie die mogelijk een handvat biedt. Zo is er een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat oordeelde dat de privacy van de Monegaskische prinses Caroline door de plaatsing van bepaalde foto's was geschonden. Duitse roddelbladen hadden foto's van het privé-leven van de prinses geplaatst zonder daarvoor haar toestemming te vragen.