ROTTERDAM - De nationale recherche heeft woensdag in Den Haag een 22-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van het bedreigen van het VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten. De rechter-commissaris heeft de man vrijdag voor tien dagen in bewaring gesteld.

De vermoedelijke bedreiger heeft volgens het landelijk parket een dreigbericht op internet geplaatst. Na de uitzending op 29 augustus van het televisieprogramma Zomergasten waarin Hirsi Ali te gast was, verschenen op internet dreigberichten in een forum bij Microsoft Netmeeting (MSN). Door deze dreigementen trof justitie extra veiligheidsmaatregelen om de politica haar werk als lid van de Tweede Kamer te kunnen laten doen.

Submission

In de bewuste uitzending van Zomergasten werd de film Submission van Theo van Gogh en Hirsi Ali getoond. In deze film figureren vier mishandelde vrouwen in een doorschijnend gewaad, waarbij de borsten zichtbaar zijn. Op de lichamen is een aantal omstreden vrouwonvriendelijke tekstfragmenten in het Arabisch gekaligrafeerd.

Het idee voor de film kwam van de VVD-politica. Ze verklaarde niet te willen provoceren naar moslims, maar alleen te willen prikkelen tot nadenken. Toch werd de film in sommige moslimkringen als provocerend en beledigend ervaren.

Jihad

Bij de leden van het MSN-forum waarin de bedreigingen werden geuit, bestaat volgens het landelijk parket interesse in informatie over de internationale jihad. Dit is de gewapende strijd van extremistische moslims tegen het westen.

De nationale recherche wist in samenwerking met justitie in Amerika het e-mailadres van de 22-jarige man achterhalen. Dit leidde tot invallen op drie adressen in Den Haag. Bij de doorzoekingen zijn back-ups gemaakt van de harde schijven en de geautomatiseerde bestanden van de twaalf aangetroffen computers.