JOHANNESBURG/AMSTELVEEN - Op de internationale luchthaven van Johannesburg in Zuid-Afrika is een KLM-toestel overvallen tijdens het uitladen van een waardezending. Dat maakte de KLM vrijdag bekend. Bij de overval raakten drie politiemannen gewond. De daders wisten te ontkomen. Over de omvang en aard van de buit wil de KLM niets zeggen.

De Boeing 747-400 Combi uit Amsterdam met vluchtnummer KL 591 werd tijdens het uitladen overvallen, aldus een woordvoerder van de KLM. Op dat moment waren de passagiers al uit het vliegtuig. De politie greep in waarna een vuurgevecht uitbrak. Daarbij raakten volgens de Zuid-Afrikaanse politiezegsman Eugene Opperman drie agenten gewond van wie twee ernstig. Zij verkeren in een stabiele toestand in het ziekenhuis, zei hij.

Aanwijzingen

"Ze hebben iets meegenomen", aldus een woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Nadere details wilde hij niet geven. Volgens Opperman waren de dieven er vandoor gegaan zonder iets mee te nemen. "We volgen bepaalde aanwijzingen en hopen spoedig de eerste arrestaties te kunnen doen", zei hij. Hij wilde niets kwijt over de lading, maar de krant The Star meldde dat het goud en diamanten betrof.

De daders kwamen met een laadkarretje bij de Boeing, verklaarden ooggetuigen. Agenten vonden later talrijke patroonhulzen alsook een automatisch geweer. Het is nog onduidelijk hoe het mogelijk was dat de daders zonder problemen het bewaakte platform konden bereiken. Het KLM-toestel raakte niet beschadigd en vertrok later met een vertraging van vier uur. De KLM gaat de procedures van waardezendingen naar Johannesburg opnieuw bekijken.

De Zuid-Afrikaanse politie sprak van een "heel normale misdaad". De laatste grote overval op de intenatiobale luchthaven van Johannesburg had plaats in december 2001. Toen ging een gewapende bende er vandoor met 1,5 miljoen dollar baar geld en diamanten en juwelen ter waarde van 100.000 dollar. De luchthaven nam daarna een andere beveiligingsdienst in de arm.