NEW DEHLI - Terwijl veel landen antiterrorismewetten invoeren of aanscherpen, heeft de regering van India juist besloten de nationale antiterreurwetten in te trekken. Het kabinet is volgens de BBC van mening dat de wet wordt misbruikt, vooral tegen moslims in het enorme land.

Mensenrechtengroepen hadden al eerder geageerd tegen de wetten die burgerrechten met voeten zouden treden. De omstreden wetgeving werd ingevoerd in december 2001 na een aanslag op het Indiase parlement en ook kort de aanslagen van van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. De toenmalige hindoe-nationalistische regering van premier Vajpayee wilde de wetten ondanks snel gerezen kritiek niet wijzigen of intrekken.

De in mei aangetreden regering onder aanvoering van de Congres-partij is een andere mening toegedaan. Ze vindt dat de antiterreurwetten verdachten in een te moeilijke positie plaatsten. Uitgangspunt van de wetten is namelijk dat de 'terreurverdachte' zijn onschuld moet aantonen en niet dat justitie moet bewijzen dat iemand schuldig is.