RANGOON - Oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi is maandag gearriveerd bij het hoofdkwartier van de oppositie in de hoofdstad van Myanmar (Birma) Rangoon. Honderden enthousiaste aanhangers wachtten haar op voor het gebouw van de Nationale Liga voor Democratie, NLD.

Aung San Suu Kyi stond sinds september 2000 onder huisarrest. In de nacht van zondag op maandag kreeg ze officieel te horen dat ze weer vrij is. Volgens de militaire junta krijgt ze ook alle vrijheid voor politieke activiteiten.

Waarschuwing

Aanhangers van de oppositieleidster in het buitenland hebben gewaarschuwd door te vroeg optimisme. In de praktijk zal nu moeten blijken in hoeverre ze werkelijk vrij zal zijn om te reizen en om politiek werk te doen. De sympathisanten zijn wel blij met de aanhoudendende internationale druk op de leiders van Myanmar, zo meldde de BBC.

De vrijlating werd zondagavond aangekondigd in de VS door een bureau dat er de pr-belangen van Myanmar behartigt. De geruchtenstroom over haar aanstaande vrijlating werd vorige week gevoed na een bezoek van de VN-gezant voor Myanmar, Razali Ismail. Hij verbleef vorige week vier dagen in het land. Na afloop liet hij weten dat er volgens hem iets groots te gebeuren staat. Suu Kyi heeft al eerder onder huisarrest gestaan, van 1989 tot en met .

Reisbeperkingen

In 2000 besloot de militaire regering van Myanmar opnieuw tot deze maatregel. Dat gebeurde nadat de oppositieleidster had geprobeerd haar reisbeperkingen aan haar laars te lappen. Suu Kyi is leidster van de Nationale Liga Voor Democratie, NLD.

Haar partij won in 1990 de parlementsverkiezingen, maar het militaire bewind weigerde de uitslag de accepteren en droeg de macht niet over. Tegen het land zijn economische sancties van kracht, onder meer wegens de talloze schendingen van de mensenrechten.

Geheime besprekingen

De regering en Suu Kyi voeren overigens al sinds oktober 2000 geheime besprekingen. Met de vrijlating van de oppositieleidster zouden de militairen kunnen laten zien dat zij serieus overwegen hun politiek te veranderen.

De militaire machthebbers in het Aziatische land willen met de vrijlating van de charismatische vrouw "een nieuwe pagina omslaan voor het volk van Myanmar en voor de internationale gemeenschap", aldus de verklaring.