BETHLEHEM - Israëlische en Palestijnse onderhandelaars zouden een akkoord hebben bereikt over het beëindigen van de belegering van de Geboortekerk in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de afspraak worden 35 mannen die in de kerk vastzitten overgebracht naar Gaza, waar zij moeten terechtstaan voor een Palestijnse rechtbank.

Een hoge Palestijnse functionaris maakte de doorbraak zondagavond bekend aan het Franse persbureau AFP, op voorwaarde dat hij anoniem zou blijven. Een zegsman van de Israëlische strijdkrachten zei op dat moment dat een akkoord 'dichtbij' is.

In het gebedshuis houden zich ruim honderd Palestijnen al 34 dagen schuil voor het Israëlische leger. De meesten van hen mogen terug naar huis. Volgens het akkoord gaan zes mannen in ballingschap, mogelijk naar Italië, en verschijnen 35 anderen voor een Palestijnse rechter.

Het akkoord komt op het moment dat de Israëlische premier Sharon in de Verenigde Staten is aangekomen voor een driedaags bezoek. Hij wil dinsdag tijdens zijn vijfde ontmoeting met de Amerikaanse president Bush een serieus plan, "mogelijk wel het meest serieuze tot nu toe", voorleggen.

De geweldadigheden tussen beide partijen blijven aan de orde van de dag ondanks de doorbraak over de belegering van de Geboortekerk en het bezoek van Sharon aan Bush. Israëlische soldaten schoten in de nacht van zondag op maandag twee Palestijnen dood op de grens van de Gazastrook.

Een Israëlische soldaat raakte tijdens het vuurgevecht zwaargewond. Volgens een Israëlische bron probeerden de Palestijnen Israëlisch grondgebied binnen te komen nabij een kibboets.

/DOSSIERMidden-Oosten