Beleggers op de Europese aandelenmarkten waren donderdag in een jubelstemming.

De goede stemming werd onder meer veroorzaakt door de eerste winstbeurt voor de Chinese beurs na een zesdaagse verliesreeks.

Een opwaartse bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal, die 's middags bekend werd gemaakt, wakkerde de optimistische stemming nog verder aan. 's Werelds grootste economie groeide vorig kwartaal met 3,7 procent op jaarbasis, eerder werd een plus van 2,3 procent gemeld.

De AEX-index sloot 3,4 procent hoger op 443,36 punten en kwam daarmee boven de slotstand van afgelopen vrijdag toen de Chinese malaise nog wereldwijd voor onrust zorgde. 

De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 3,7 procent. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs beëindigden de dag eveneens met winsten tussen 3,2 en 3,7 procent.

Wall Street

Wall Street sloot woensdag al af met flinke winsten. Daarmee werd het verlies goedgemaakt dat dinsdag ontstond en een einde gemaakt aan de lange verliesreeks als gevolg van de zorgen over China. Deze opmars krijgt donderdag een vervolg; Wall Street is opnieuw hoger uit de startblokken gekomen.

In China zijn de beurzen na een heel wisselvallige handelsdag toch met winst gesloten. Winst die aan het begin van de dag werd behaald, ging 's middags in rook op, maar uiteindelijk veerden de koersen toch weer op.