PARIJS - De neo-gaullist Jacques Chirac (69) is zondag met ,96 procent van de uitgebrachte stemmen herkozen tot president van Frankrijk voor een periode van vijf jaar. Zijn extreem-rechtse tegenstander Jean-Marie Le Pen (74) kreeg 18,04 procent.

Dat blijkt uit de voorlopige eindslag van de tweede en beslisende ronde van de presidentsverkiezingen die in de nacht van zondag op maandag is Parijs is bekendgemaakt. De stemverdeling op de Franse Antillen en Frans-Guyana moeten nog binnenkomen, maar dat kan nog even duren.

Bekijk video

Opkomst

De opkomst lag op 81,37 procent. Dat is aanzienlijk hoger dan in de eerste ronde toen nog geen 72 procent van de Fransen de moeite nam de gang naar de stembus te maken. Dat was een historisch dieptepunt.

Chirac heeft zijn overwinning vooral te danken aan de hogere opkomst en de massale steun van links, dat in de eerste verkiezingsronde afviel. Vrijwel alle linkse leiders hadden daarom hun achterban opgeroepen op Chirac te stemmen om de weg van Le Pen naar het Elysée te blokkeren.

Le Pen

Le Pen dankte zijn doorstoot naar de tweede ronde hoofdzakelijk aan de zeer lage opkomst in de eerste ronde. De versplintering in het linkse kamp werd de socialistische kandidaat, premier Jospin, voorts noodlottig. Die kreeg slechts 16 procent van de stemmen, tegen Le Pen 17. Chirac kreeg in de eerste ronde nog geen 20 procent. Dat was het slechtste resultaat dat een zittende president ooit in de eerste ronde had behaald.

Gejuich

Toen de prognose bekend werd, ging een gejuich op onder de aanhangers van Chirac, die zich hadden verzameld op het Place de la République in het oosten van Parijs. De overwinning is de grootste die een kandidaat in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen heeft behaald.

Raffarin premier

Chirac heeft maandagochtend gelijk de 53-jarige liberale senator Jean-Pierre Raffarin benoemd tot premier. Secretaris-generaal Dominique de Villepin heeft dat maandag rond het middaguur bekendgemaakt op het bordes van het Elysée in Parijs. Anderhalf uur eerder had de scheidende premier Jospin bij president Chirac zijn ontslag aangeboden.

/NIEUWSFrankrijk verwacht opkomst van 80 procent