DEN HAAG - De pers krijgt dit jaar de troonrede niet maandag onder embargo, zoals gebruikelijk, maar pas dinsdag, enkele uren voor de koningin de rede uitspreekt. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten, aldus vice-premier Zalm na afloop van de ministerraad.

De maatregel is genomen in verband met het uitlekken van de miljoenennota voor 2005 in de afgelopen dagen. "We wilden niet het risico lopen dat de troonrede ook nog uitlekt'', aldus de vice-premier.

Volgens Zalm zijn de ministers het er over eens dat voortijdig publiceren van concepten van de troonrede de media niet te verwijten valt. Zij krijgen immers pas op vrijdag de definitieve miljoennenota en andere begrotingsstukken onder embargo, wat betekent dat ze er pas dinsdag (op prinsjesdag) over mogen publiceren.

RTL Nieuws wist echter afgelopen woensdag al de hand te leggen op een drie weken oude versie van de miljoenennota. Een dag later publiceerden diverse media uit een versie die dateerde van 10 september.

Volgens Zalm was het in het eerste geval ondoenlijk om na te gaan waar het lek zat, omdat het concept onder een groot aantal ambtenaren en anderen was verspreid. Van de versie van 10 september zijn slechts veertien exemplaren de deur uitgegaan. Zalm liet in het midden of in dit geval wel nog naar het lek wordt gezocht.

Eerder kondigde Zalm al aan dat volgend jaar extra maatregelen worden genomen om het lekken van prinsjesdagstukken tegen te gaan.