BRUSSEL - Turkije en de Europese Unie zijn vrijdag met elkaar in aanvaring gekomen, enkele maanden voordat de Europese regeringsleiders besluiten of Turkije op den duur lid mag worden van de EU.

De Europese Commissie eist dat Turkije de geplande hervormingen van zijn strafwetten onverwijld voortzet. "Een belangrijk puzzelstuk'' noemde een Commissie-woordvoerder vrijdag de vernieuwing van het wetboek van strafrecht van Turkije.

Erdogan

Vrijdag werd bekend dat het Turkse parlement de veranderingen uitstelt. "We hebben met bezorgdheid van dat uitstel kennisgenomen'', aldus de zegsman. De Turkse premier Erdogan heeft woedend gereageerd op die uitspraken. "Niemand moet de EU gebruiken om druk uit te oefenen op Turkije'', zei hij tegen partijleden. Hij vindt dat de EU zich niet moet mengen in binnenlandse aangelegenheden.

De modernisering van de Turkse strafwetten omvatten een scala wijzigingen, variërend van het strenger bestraffen van marteling tot het verbod op mensenhandel. Het wetsvoorstel met 345 artikelen moet de Turkse wetten beter laten aansluiten op de Europese. Het is de laatste grote stap die het land moet zetten om met de EU te mogen onderhandelen.

De Commissie komt op 6 oktober met een langverwacht rapport over Turkije. Dat rapport is doorslaggevend voor de vraag of Turkije lid mag worden van de Europese Unie. De Europese regeringsleiders beslissen in december of de onderhandelingen over toetreding kunnen beginnen.

Strafsysteem

Een van de eisen is dat Turkije zijn strafsysteem moderniseert. Deze week ontstond er ophef omdat ook in het nieuwe wetboek overspel strafbaar wordt gesteld. Dat vindt de EU onaanvaardbaar. Even leek het erop dat het overspel toch zou worden geschrapt als strafbaar feit, maar nu is de situatie onduidelijk. "Dit heeft als risico dat het Turkse vooruitzicht op de EU bemoeilijkt wordt'', aldus de woordvoerder in Brussel.