AMSTERDAM - De Navo-troepen in Bosnië-Herzegovina zullen worden vervangen door Europese militaire politie of gendarmerie. "Daar heeft de bevolking meer aan", zegt minister Henk Kamp van Defensie vrijdag tijdens een persconferentie van de informele vergadering van Europese defensieministers in Noordwijk.

"Een troepenmacht die zich bezighoudt met civiele taken is belangrijker dan militaire troepen in de huidige situatie," aldus Kamp. De vervanging zal in december voltooid moeten zijn.

Kamp benadrukte dat wat hem betreft geen extra geld wordt uitgetrokken voor de nieuwe Europese defensiemacht waar de gendarmerie een onderdeel van wordt.

Vrijdagochtend was de eerste vergadering van het Europese Defensie Agentschap (EDA). Dat gaat zorgen dat de defensiemacht er komt. De leiding was in handen van Javier Solana die de buitenlandse zaken van de EU behartigt.

De Hoop Scheffer

Ook Secretaris-Generaal van de Navo Jaap de Hoop Scheffer was aanwezig om de verhoudingen tussen het EDA en de Navo te bespreken.

Het EDA vertegenwoordigt de EU in de defensiebetrekkingen met andere landen en organisaties. Daarnaast houdt het agentschap toezicht op de militaire capaciteit van de Europese lidstaten.