PARIJS - Van de kiesgerechtigde Fransen had zondagmiddag om .00 uur 67,60 procent zijn stem uitgebracht. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen was dit op hetzelfde tijdstip 58,55 procent. Twee onderzoeksinstellingen schatten dat de opkomst boven de 80 procent komt te liggen.

In de eerste ronde van de verkiezingen lag de opkomst bijzonder laag. Niet meer dan 72 procent van de kiezers maakte toen de gang naar de stembus. De laatste stemlokalen gaan om .00 uur dicht. Snel daarna wordt de eerste prognose van de uitslag verwacht.

De strijd gaat tussen de zittende gaullistische president Chirac en de extreemrechtse Jean-Marie Le Pen. Volgens de peilingen zal Chirac met een grote meerderheid van de stemmen winnen. Le Pen haalde in de eerste ronde op 21 april ongeveer 200.000 stemmen meer dan de socialistische premier Jospin, de man waarvan iedereen dacht hij het zondag tegen Chirac moest gaan opnemen. Voor links Frankrijk is de stembusgang zondag weinig verheffend. De aanhangers van de linkse partijen zullen waarschijnlijk massaal op de gehate Chirac stemmen, alleen om Le Pen buiten de deur te kunnen houden.

Betogingen

Sinds de eerste ronde staat Frankrijk in vuur en vlam. Er is geen dag voorbij gegaan zonder betogingen tegen opkomend fascisme, waarvan de grootste afgelopen woensdag plaatshadden. In heel Frankrijk zijn toen volgens de politie bijna anderhalf miljoen mensen op de been geweest ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. In Parijs gingen zeker 400.000 mensen de straat op.

Vrijwilligers

In de Zuid-Franse stad Montpellier zagen zeker kiezers hun verblijf in het stembureau zondagochtend een stuk langer uitvallen dan de paar minuten die zij dachten nodig te hebben. Zij werden aangewezen als lid van het stembureau, omdat de stembureaus op drie na niet of onvoldoende bezet waren.

Van de 115 stembureaus in de stad waren er slechts drie voldoende bezet, met twee vertegenwoordigers van beide deelnemende partijen. Voor zeventig stembureaus hadden zowel de RPR van de huidige president Chirac als het Front National van zijn tegenkandidaat Le Pen elk maar één vertegenwoordiger gevonden. Op 42 stembureaus was er niemand.

De voorzitter van de plaatselijke stembureaus maakte daarom gebruik van zijn bevoegdheid kiezers te charteren die kort na acht uur hun stem kwamen uitbrengen. De gemeente Montpellier gaf er de voorkeur aan deze mensen te omschrijven als 'vrijwilligers', zonder wier inzet de stembureaus niet hadden kunnen functioneren.

Hoeveel 'vrijwilligers' er precies zijn ingezet, is nog niet duidelijk. De wet laat de mogelijkheid open dat de bureaus werken met een minimumbezetting van twee leden.

De stembussen zijn zondag om 08.00 uur open gegaan. Kort na 20.00 uur worden de eerste prognoses van de einduitslag verwacht.