ROTTERDAM -Justitie gaat de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss uit Schiedam opnieuw onderzoeken. Nieuwe informatie wijst in de richting van een andere verdachte dan de man die in 2002 door het gerechtshof in Den Haag werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs.

De nieuwe verdachte is een 25-jarige Rotterdammer die recent werd aangehouden voor een andere zaak, maar met een verklaring kwam over de moord op het Schiedamse meisje. De man heeft die verklaring volgens een woordvoerder van justitie in Rotterdam overigens ook weer ingetrokken. Hij zit nog vast.

Verdachte

De veroordeelde man uit Vlaardingen, C.B., kreeg de straf niet alleen voor de moord, maar ook voor het ernstig mishandelen van een 11-jarig vriendje van het vermoorde meisje. De Hoge Raad bepaalde vorige week nog dat het onderzoek naar de moord niet wordt heropend.

Onderzoek

Het nieuwe onderzoek wordt volgens het OM verricht door een ander politieteam van het korps Rotterdam-Rijnmond dan het team dat de zaak destijds onderzocht. De leiding is in handen van twee andere officieren van justitie. "We bekijken de gehele zaak opnieuw en met een ander team, om te voorkomen dat ons weer een tunnelvisie wordt verweten", aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

"Het onderzoek is in volle gang en mocht hieruit blijken dat de eerdere onderzoeken niet goed zijn gegaan, dan wordt herziening gevraagd."

Justitie heeft de ouders van Nienke en de jongen op de hoogte gebracht van de nieuwe informatie. Het meisje werd op 22 juni 2000 op klaarlichte dag in het Beatrixpark in haar woonplaats verkracht en gewurgd. Haar vriendje Maikel werd op gruwelijke wijze mishandeld en voor dood achtergelaten.

Geweld

Het jongetje overleefde het geweld, maar raakte ernstig getraumatiseerd. De kinderen waren op de bewuste dag in het park aan het spelen. Na het drama wist de zwaargewonde Maikel voorbijgangers te waarschuwen. De zaak bracht destijds een schokgolf in Nederland teweeg. De politie arresteerde de nu veroordeelde C.B. enkele maanden na de moord. Hij bekende de misdrijven, maar kwam daar later op terug.

Spong

"Zeer verrassend", noemt B.'s advocaat G. Spong de nieuwe ontwikkelingen in de zaak. Spong heeft vrijdagmorgen contact gehad met het Openbaar Ministerie en gevraagd hem de verklaringen van de nieuwe verdachte zo spoedig mogelijk toe te sturen. "Wij zullen, naar het zich laat aanzien, op zeer korte termijn, een tweede herzieningsverzoek bij de Hoge Raad indienen."

Cruciaal in het onderzoek naar de nieuwe verdachte zal vergelijkend DNA-onderzoek zijn. Onder de nagels van slachtoffer Nienke zijn destijds DNA-sporen van een onbekende gevonden. "Als deze overeenkomen met het DNA van de nieuwe verdachte, is er een zeer goede grond voor herziening van de zaak tegen B.", aldus Spong.

/LINK

Dossier Nienke Kleiss