DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat de namen van slecht en goed presterende privé-klinieken en verpleeghuizen openbaren die in onlangs verschenen kritische rapporten over de beide zorgsectoren staan. In die rapporten kwamen veel misstanden naar boven. Zo presteert 80 procent van de verpleeghuizen ondermaats.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid), staatssecretaris Ross-Van Dorp en ook de Tweede Kamer wilden openbaarheid. Naar verwachting zullen ook de gegevens uit het rapport over spoedeisende-hulpafdelingen op termijn vrij komen. Dat heeft een woordvoerster van de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijdag gezegd.

Overigens zit er nog wel een juridisch addertje onder het gras. Omdat de inspectie de onderzochte instellingen tijdens het onderzoek niet heeft gewaarschuwd dat ze zoals Ross zei "met de billen bloot" moeten, kunnen zij bezwaar aan tekenen, stelt de woordvoerster. In dat geval zullen de "zienswijzen" van de instellingen afgewogen moeten worden tegen het maatschappelijk belang dat gediend is met publicatie.