MOSKOU - De radicale Tsjetsjeense leider Sjamil Basajev heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige gijzelingsactie in de school van Beslan. Hij deed dat in een brief die vrijdag is geplaatst op de separatistische website Kavkazcenter.com.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Basajev, die zijn verklaring tekent met zijn 'nom de guerre' Abdallah Shamil, meldt dat de actie is uitgevoerd door de groep 'Riyadus-Salichin onder leiding van kolonel Orstchojev. De Russische autoriteiten zijn volgens de rebellenleider verantwoordelijk voor het bloedige einde van de gijzeling, omdat zij de school lieten bestormen.

Eisen

De gijzelnemers eisten het vertrek van de Russische troepen uit Tsjetsjenië of het aftreden van president Poetin. Als de Russen waren begonnen met het uitvoeren van de eisen, zouden de gijzelaars water en eten hebben gekregen en hadden de jongste kinderen de school mogen verlaten, aldus Basajev.

De militante Tsjetsjeen zegt in de verklaring ook verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslagen op twee passagiersvliegtuigen die op 24 augustus neerstortten in het zuiden van Rusland.

Basajev is de meest invloedrijke en bekende rebellenleider in Tsjetsjenië. Hij is ook het brein achter spectaculaire aanslagen en gijzelingsacties in de Kaukasus in de afgelopen jaren. In 1995 gijzelde Bassajev in het zuid-Russische Boedjonnovsk duizend mensen in een ziekenhuis. Ook de gijzeling in het Moskouse muscialtheater eind 2002 zou door hem zijn georganiseerd.