AMSTERDAM - De Keuken van 1870, de laatste gaarkeuken van Amsterdam, gaat begin volgend jaar weer open. Grandcafé en theater Pompoen gaat de volkskeuken exploiteren. De komende maanden wordt het eethuis eerst grondig verbouwd en ingericht in zijn oorspronkelijke stijl van eind 19e eeuw.

Het bestuur van de Vereniging tot Instandhouding van Volksgaarkeukens
sloot

Pompoen

De vereniging heeft het pand nu verkocht aan het aangrenzend café Pompoen in de Spuistraat in het centrum van Amsterdam. Met de opbrengst worden de schulden afgelost en kan een deel van de verbouwing worden betaald. Het eethuis voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Kozijnen lekken, de vloer en de leidingen moeten vervangen worden.

Lage prijs

Pompoen gaat de gaarkeuken voor tenminste vijftien jaar exploiteren. De maaltijden zullen volgens de statuten worden voorbereid. Pels Rijcken: "In de statuten staat dat de keuken gezonde en goede maaltijden moet verstrekken tegen een zo laag mogelijke prijs."

Sluiting

De gaarkeuken kwam eind 2000 voor het eerst in het nieuws omdat sluiting dreigde. Er was een exploitatietekort van ongeveer 20.000 euro per jaar. Bekende Amsterdammers sprongen voor de zaak in de bres en voerden maandenlang actie. Kolonel Bosshardt, Rijk de Gooijer en Gert-Jan Dröge toonden zich solidair. Oud-minister Hans van Mierlo ging er een hapje eten met de toen nog kersverse burgemeester Job Cohen.

Uiteindelijk zamelde de Stichting Redt de Keuken van 1870 .000 euro in. De keuken leek
gered

Aletta Jacobs

De eigenaren van Pompoen vonden dat de gaarkeuken niet in handen moest komen van 'een of andere projectontwikkelaar', zegt M. de Bloeme van Pompoen. De Bloeme: "Dit stukje Amsterdam is van grote historische waarde. In het pand waar nu ons theater staat, hield de vakbeweging haar eerste vergaderingen.
Aletta Jacobs

Voorzitter P. Hofman van Stichting Redt de Keuken van 1870 is blij met de overname. "We moeten kijken hoe het ingezamelde geld het beste kan worden besteed, maar we komen er zeker uit", zegt Hofman.