WAGENINGEN - Ondanks het koude en regenachtige weer, hebben veteranen op Bevrijdingsdag deelgenomen aan de traditionele militaire parade in Wageningen. Dat waren er 600 meer dan de vorige keer.

Prins Bernhard nam het defilé af bij hotel De Wereld, waar in de capitulatie van de nazi's officieel werd bekrachtigd. Het was opmerkelijk dat de 90-jarige Bernhard tijdens de optocht bleef staan en niet hoefde te zitten.

Het defilé in Wageningen ging vorig jaar niet door wegens de mond- en klauwzeercrisis. Het aantal toeschouwers lag dit jaar met ongeveer 70000 net zo hoog als op 5 mei 2000.

Nu de strijders van de Tweede Wereldoorlog langzaam van het toneel verdwijnen, neemt het aandeel jongere veteranen van vredesmissies in de parade toe. Dat verklaart mede het hoge aantal deelnemers. In de voorste linie liep een groep van circa dertig Canadese veteranen uit de periode 1940-1945 zij aan zij met jonge soldaten van de Amerikaanse US Color Guard.

Premier Kok

Demissionair minister-president Kok gaf zondag in Vlissingen het startsein voor de nationale viering van de bevrijding. Op de Oranjedijk aan de rand van de Westerschelde ontstak hij het bevrijdingsvuur. Ringrijders te paard brachten dat vuur van Wageningen naar Vlissingen

Het ontsteken van het bevrijdingsvuur vormde de inleiding tot een theaterspektakel op de grens van land en water. Koren, dansers, muzikanten en vuurkunstenaars laten zien wat zij verstaan onder het thema van de viering van de bevrijding dit jaar: Vrijheid luistert nauw.

De bijeenkomst in Vlissingen startte in de Sint Jacobskerk. Daar hield hoogleraar communicatiewetenschappen en dominee Anne van der Meiden een betoog over de relatie uit tussen de begrippen vrijheid, communicatie en verantwoordelijkheid.

'Vrijheid geef je door'

Kok opende daarna de fototentoonstelling 'Vrijheid geef je door' in de Sint Jacobspassage. Foto's en bijschriften laten zien wat leerlingen van basisscholen uit Rilland-Bath en Amsterdam onder vrijheid verstaan.

Het spektakel op de Oranjedijk werd opgeluisterd met een bevrijdingsfestival in het Bellamypark in Vlissingen. Sita, 16Down, Kane, Rowwen Hèze, Van Dik Hout, Mory Kante en Blof traden er op.