NEW YORK - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de VN-veiligheidsraad opgeroepen onmiddellijk actie te ondernemen om iets te doen aan de situatie in Darfur. Er moet snel een resolutie worden aangenomen en "nu gehandeld worden", aldus de VN-baas donderdag in New York.

"Ik heb er bij de Veiligheidsraad op aangedrongen zonder tijdverlies te handelen ten aanzien van de ontwerpresolutie en zo verenigd mogelijk te zijn", zei de VN-baas. "Het lijkt mij ondenkbaar dat hij niet zal reageren", voegde hij daar aan toe.

De Verenigde Staten dienden eerder deze week een ontwerpresolutie in waarmee ze Sudan onder druk willen zetten om te handelen in Darfur. Het is de tweede resolutie van Amerikaanse hand over Darfur. De eerste versie stuitte echter op te veel weerstand van verscheidene leden van de raad om ook daadwerkelijk ter stemming te worden ingebracht.

In de westelijke regio Darfur hebben al tienduizenden mensen de dood gevonden door het wrede optreden van Arabische Janjaweed-milities. De milities, die worden gesteund door het regime in Khartum, strijden tegen opstandelingen maar lijken het vooral gemunt te hebben op de burgerbevolking. Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.