De politie heeft de aangiftes van de verpleegster uit Waalwijk niet goed ingeschat en niet snel genoeg ingegrepen toen ze de politie liet weten dat de verdachte van de schietpartij mogelijk een vuurwapen had. 

Dat meldt de politie woensdagmiddag tijdens een persconferentie in Oosterhout.

De 28-jarige verpleegster deed op 30 juli aangifte van bedreiging en op 2 augustus kwam ze met aanvullende informatie. Haar ex-vriend was volgens de verpleegster mogelijk in het bezit van een vuurwapen. Op 8 augustus, twee dagen voor de fatale schietpartij, zou de verpleegster nogmaals melding hebben gemaakt van mogelijk vuurwapenbezit.

"De urgentie van deze meldingen is niet goed opgepakt", meldt de politiechef Dick Schouten. "Dit is bijzonder spijtig. We hadden moeten pogen het mogelijke wapen te achterhalen."

Volgens hem zal tot de bodem worden uitgezocht hoe het heeft kunnen gebeuren. De politie heeft nog geen excuses aangeboden maar vermoedt dat dit zoals het er nu uitziet wel nodig is.

Video: Slachtoffer Waalwijk vertelde politie over wapen

Onderzoek

Een speciaal team op het gebied van integriteit en veiligheid van het eigen korps Zeeland West-Brabant gaat het onderzoek uitvoeren. Dat een agent heeft nagelaten te kijken of er al aangiftes lagen, maakt ook onderdeel uit van het onderzoek. Het Openbaar Ministerie wilde nog niet zeggen of alsnog een vuurwapen is gevonden bij een huiszoeking.

Schouten zei dat de bevindingen bij het korps zijn ingeslagen als een bom. ''Het raakt je in je hart, in je lijf'', zo liet hij weten.

Bekenden

Zowel het slachtoffer van de schietpartij als de verdachte waren bekenden van de politie. De verpleegkundige had in het verleden een relatie met de verdachte. 

"Er was sprake van een complexe relatie waarbij over en weer aangiftes en meldingen zijn gedaan. De aangiftes die de verpleegkundige deed gingen voornamelijk over bedreigingen."

Volgens de politie zijn er in de afgelopen tijd meerdere aangiften geweest van verschillende vriendinnen en ex-vriendinnen van de verdachte. De 37-jarige man uit Zevenbergen heeft een strafblad waar hier en daar geweld op staat, maar niet in huiselijke kring.

Parkeerplaats

De vrouw werd maandag doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden-ziekenhuis in Waalwijk. Ze zat in haar auto toen ze werd beschoten. 

Het slachtoffer was net klaar met haar dienst in het ziekenhuis, waar ze sinds 2010 werkte. Hulpdiensten probeerden haar nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

De man die ervan wordt verdacht de verpleegkundige te hebben doodgeschoten meldde zich dinsdag bij de politie. Hij is in Roosendaal aangehouden. Aanstaande vrijdag wordt hij voorgeleid.

Erkenning

D66 wil snel een reactie van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) op de erkenning door de politie dat er een inschattingsfout is gemaakt in de zaak rond de doodgeschoten verpleegkundige.

Kamerlid Magda Berndsen vindt het goed dat de politie de kwestie onderzoekt, maar constateert wel dat dit niet de eerste zaak is. Ook in de zaak van de moordenaar van oud-D66-leider Els Borst zijn door politie en justitie fouten gemaakt. Berndsen wil van de minister weten of die fouten te wijten zijn aan een capaciteitstekort bij de politie.

Als dat het geval is, wil ze weten of dat komt door de reorganisatie bij de politie of doordat het kabinet voor de politie veel - te veel volgens D66 - prioriteiten heeft benoemd.

Steek laten vallen

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen zegt in een reactie op de persconferentie van de politie woensdag. ''Het ziet ernaar uit dat de politie een grove steek heeft laten vallen.'' Ze vindt dat de dader de ''zwaarst mogelijke straf'' verdient. Gezien de inschattingsfout noemt ze het goed dat de politie de zaak zelf ''tot op de bodem uitzoekt en kijkt of dit drama had kunnen worden voorkomen''.

CDA-Kamerlid Peter Oskam zegt dat achteraf moet worden vastgesteld dat er in de Waalwijkse zaak niet zorgvuldig is opgetreden en dat de gevolgen tragisch zijn. ''Dit had nooit mogen gebeuren. Het is goed dat de politie het onderzoek onmiddellijk is begonnen, dit wacht ik nu eerst af. Deze zaak moet tot de bodem worden uitgezocht.''

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil nog niet reageren. Hij wacht het onderzoek af en wil eerst alle feiten kennen, aldus zijn woordvoerder.