DEN HAAG - Het ministerie van Financiën laat geen grootschalig onderzoek doen naar het uitlekken van de miljoenennota voor volgend jaar. Een woordvoerder heeft dat donderdag gezegd. Wel gaat het departement intern bekijken hoe het stuk in handen van de media is kunnen komen.

Een conceptversie van de miljoenennota lekte woensdagavond uit via RTL Nieuws. Volgens Financiën ging het hierbij om een 'oerversie'. Inmiddels circuleren ook recentere versies van het stuk bij de pers, die op enkele punten afwijken van de RTL-versie.

Maar volgens de woordvoerder van Financiën heeft nog geen enkele journalist beslag gelegd op de definitieve versie. Die wordt volgende week dinsdag gepresenteerd.

Embargo

Het embargo dat geldt voor de miljoenennota die de regering op prinsjesdag openbaar maakt, staat nog recht overeind. De publicatie van een drie weken oude versie is een staaltje journalistiek handwerk. Dat heeft niets te maken met het doorbreken van de embargoregeling. Dat zei waarnemend premier Zalm donderdag in een reactie op het uitlekken van de miljoenennota via RTL4. De bewindsman zei niet geschrokken te zijn door het nieuws. "Schrikken doe ik niet zo gauw."

Paraplu

Wel zal hij vanaf vrijdag, als alle stukken voor prinsjesdag onder embargo beschikbaar komen, al het nieuws over de miljoenennota scherp in de gaten houden. Het kan volgens hem niet zo zijn dat media onder de paraplu van de nu gelekte stukken, embargonieuws gaan brengen.

Ook is het vroegtijdig lekken een reden om volgend jaar de interne verspreiding van de stukken nog eens goed te bezien. "De kans is nu blijkbaar te groot dat het bij een journalist terechtkomt."