LEEUWARDEN - De 46-jarige A.B. is donderdag door het gerechtshof in Leeuwarden vrijgesproken van seksueel misbruik van zijn 9-jarig stiefdochtertje. Het hof vindt de verklaringen van het meisje over het misbruik onbetrouwbaar. De strafzaak tegen de verdachte was volledig gebaseerd op de verklaringen van het meisje. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist.

De man uit het Drentse Zwiggelte werd vorig jaar tot dertig maanden cel veroordeeld door de rechtbank in Assen. Hij sneed toen bij het aanhoren van zijn vonnis zijn keel door.

SM-kamer

De verdachte zou zijn stiefdochtertje hebben geblinddoekt en haar in een SM-kamer gedwongen hebben hem oraal te bevredigen. Ook zou hij haar met een zweepje hebben geslagen. Tijdens eerdere zittingen vond het hof dat er onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verklaringen van het meisje moest worden gedaan. Hoogleraar R. Bullens liet in zijn onderzoek weten dat het misbruik gebeurd kan zijn, maar dat de verklaringen tegenstrijdig zijn.

Te beklemmend

B. was niet aanwezig bij de uitspraak omdat dat volgens zijn advocaat P. Plasman te beklemmend zou zijn. "Het roept herinneringen op aan de vorige keer", aldus Plasman. Volgens de advocaat is de vrijspraak niet zomaar een gebrek aan bewijs. "Het gaat verder. Eigenlijk is het een verklaring van onschuld. Voor mijn cliënt is dat erg fijn, want anders blijft zoiets toch in de lucht hangen."