LAUWWERSOOG - In het Lauwersmeergebied wordt gezocht naar een mysterieuze bruine beer. Geschrokken wandelaars meldden zich woensdag bij Staatsbosbeheer met de mededeling dat ze een groot, op een beer lijkend dier hadden gezien.

Dat heeft boswachter J. Willems van Staatsbosbeheer donderdag gezegd. De 'beer' is gezien op het militair oefenterrein Marnewaard, dichtbij het Lauwersmeer. Defensie heeft een deel van de paden in het gebied aangeharkt, in de hoop meer sporen van het beest te vinden.

Het eerste sporenonderzoek in het gebied wijst volgens natuurliefhebber T. van der Made uit Leens uit, dat in het gebied een beermarter rondloopt. Dit dier is een civetkatachtige en lijkt sprekend op een beer. In de regel worden deze dieren echter niet langer dan 75 centimeter.

Boswachter Willems betwijfelt of er daadwerkelijk een beermarter rondloopt in de omgeving van het Lauwersmeer. "Ik denk dat het om een hele grote hond gaat", verklaart hij.

Het zou niet de eerste keer zijn dat er een vreemd dier opduikt bij het Lauwersmeer. Kort geleden werd volgens Willems een kangoeroe in het natuurgebied aangetroffen.