AMSTERDAM - Met twee minuten stilte zijn in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere slachtoffers van oorlogshandelingen en vredemissies herdacht. Op de Dam in Amsterdam legden koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander een krans bij het Nationaal Monument.

De stilte werd gevolgd door een toespraak van Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen R. Lubbers. Hij sprak over het leed van de oorlog, waardoor Nederlanders kunnen meevoelen met de slachtoffers van nu, bijvoorbeeld in Israël en Palestina. "En nu huilen wij om al die slachtoffrs van geweld en hun nabestaanden in het land dat men heilig noemt. Mijn God, mijn god, in het land dat men heilig noemt."

Elisabeth de Pagter (15) uit Middelburg droeg haar gedicht 'Twee' voor. Eerder won ze hiermee de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei. Veel organisaties legden een krans bij het Nationaal Monument, gevolgd door het defilé. Eerder op de avond was er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.

Na de dodenherdenking is het zondag tijd voor Bevrijdingsdag. De Nationale Viering van de Bevrijding begint in Vlissingen. Het thema is dit jaar 'Vrijheid luistert nauw'. De afsluiting van de Bevrijdingsdag vindt plaats in Amsterdam. Koningin Beatrix zal daar op de Amstel voor theater Carré het traditionele openluchtconcert bijwonen.