LAGOS/KANO - Het dodental als gevolg van het vliegtuigongeval van zaterdagmiddag in de Noord-Nigeriaanse stad Kano loopt op. De Nigeriaanse autoriteiten maakten zondag bekend dat het aantal slachtoffers ongeveer 150 bedraagt.

Bekijk video

Van de 76 inzittenden van het toestel van de maatschappij EAS, een tweemotorig vliegtuig van British Aerospace, zouden slechts twee de ramp overleefd hebben.

Woonwijk

De overige slachtoffers vielen in de dichtbevolkte wijk van de stad Kano waarop het toestel neerstortte. In die wijk zijn de branden die door het neerstortende toestel zijn veroorzaakt nog steeds niet geblust. Inwoners proberen de vlammen te doven met emmers water omdat de brandweer niet over voldoende materieel beschikt.

Storing

De oorzaak van het ongeluk is vrijwel zeker een storing in een van de twee motoren van het toestel, deelde een woordvoerder van EAS zondag mee. De piloot van het vliegtuig had kort voor het neerstorten gemeld dat er schade was ontstaan door een brand.

Het toestel stortte enkele minuten na de start van het vliegveld van Kano neer op de dichtbevolkte woonwijk Gwammaja, ongeveer een kilometer ten noorden van de stad. Het vliegtuig ramde enkele gebouwen, waaronder een school, en vloog daarna in brand. Het vliegtuig kwam uit Jos en was op weg naar Lagos in het zuiden van Nigeria. Bij de tussenlanding in Kano was nog een aantal passagiers aan boord gegaan.

Commercie

Verscheidene commerciële luchtvaartmaatschappijen zijn actief in het Afrikaanse land. De luchtvaart in Nigeria heeft geen goede naam. Vaak wordt niet aan alle veiligheidseisen voldaan. Sommige ambassades hebben hun medewerkers zelfs verboden met bepaalde maatschappijen te vliegen.

De laatste grote vliegtuigramp in Nigeria had plaats in november . Toen stortte een Boeing 727 van de maatschappij ADC neer bij de hoofdstad Lagos. Daardoor kwamen toen 142 mensen om het leven.