Zo'n drie- à vierhonderd supporters van PEC Zwolle hebben gehoor gegeven aan de oproep om met een "gezellig feest" in het centrum van de stad te protesteren tegen de afgelasting van de voetbalwedstrijd tegen SC Cambuur. Ook op Het Plein in Den Haag is de sfeer gemoedelijk.

De PEC Zwolle-supporters zitten, al dan niet getooid met de blauwwitte clubkleuren, verspreid over diverse terrasjes in het centrum.

Dit heeft Freddy Eikelboom, de voorzitter van de supportersclub van PEC Zwolle, zaterdagmiddag laten weten. De politie van Overijssel bevestigde aan het begin van zaterdagavond dat het evenement gezellig verloopt en er ''geen wanklank'' is: ''Gaat goed zo!''

De fans hebben het initiatief tot het feest genomen omdat de eerste eredivisiewedstrijd van PEC Zwolle van dit seizoen vanwege de politieacties voor een betere cao niet doorgaat. De fans willen hiermee een statement afgeven dat ze zaterdag liever in het stadion hadden willen zitten.

Video: PEC-supporters protesteren op terrasjes Zwolle

Den Haag

Ook in Den Haag zijn zo'n twee- à driehonderd ADO-supporters op de been voor ''een gezellig samenzijn'', nu de wedstrijd tegen PSV niet doorgaat door politieacties.

Ze zijn scanderend de stad in getrokken. Vanaf Het Plein liepen ze richting Spui. Daarna vervolgden ze hnu weg naar de Grote Markt. Onderweg staken ze groen-gele rookbommen af, de kleuren van de voetbalclub.

In het centrum van de stad waren ongeveer vijftien politieagenten aanwezig. In de omgeving stonden ME-busjes klaar. Hoewel de politie af en toe door de voetbalfans werd uitgedaagd, kwam het niet tot een confrontatie.

De politie noemt de actie "geslaagd" en zegt dat deze "binnen de lijntjes" is gebleven. 

De politie en het Openbaar Ministerie gaan echter wel onderzoek doen naar antisemitische leuzen die geroepen zouden zijn door ADO-supporters. Dat bevestigt een politiewoordvoerster naar aanleiding van berichtgeving van Hart van Nederland.

Rust

Op Facebook riep de organisatie van de 'fanborrel' op de rust te bewaren. ''Aangezien er landelijke belangstelling is van de pers, verwachten wij dat ook onruststokers op de borrel afkomen. Een ieder moet zich realiseren dat dit niet moet leiden tot negatieve publiciteit van onze club en supporters.''

''Ook de ondernemers rond het plein zitten niet te wachten op problemen. Dus respecteer hun beslissingen als zij niet willen schenken. Het zijn tenslotte Haagse ondernemers waarvan ook sponsors van de FC'', staat te lezen.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto