SEOUL – Op twee boerderijen in Zuid-Korea is Mond- en Klauwzeer uitgebroken. Dat heeft de Koreaanse regering vandaag toegegeven. Uit voorzorg zijn 10.000 dieren gedood, en transport van vee is strikt verboden. De uitbraak komt uiterst ongelegen: een maand voor het begin van het WK voetbal.

Bekijk video

De aandoening is aangetroffen op twee boerderijen ten zuiden van de hoofdstad Seoul. Op het ene bedrijf zijn 8700 varkens geruimd. op het andere ondergingen 45 koeien hetzelfde lot. De veterinaire diensten van Zuid-Korea hebben zaterdag meer dan 10.000 varkens uit voorzorg in de getroffen regio gedood.

De wereldkampioenschappen voetbal worden samen met Japan georganiseerd. Beide Aziatische landen verwachten een grote toestroom van toeristen. MKZ is niet gevaarlijk voor mensen, maar de ziekte is wel uiterst besmettelijk voor bijvoorbeeld varkens en runderen. Japan heeft de invoer van varkens-, rund- en schapenvlees onmiddellijk verboden.

Zuid-Korea voert jaarlijks voor circa 437 miljoen euro varkens(-producten) uit. In 2000 lag de export al tijdelijk stil nadat MKZ was vastgesteld.