DEN HAAG - Het uit de VVD gestapte Tweede-Kamerlid Wilders heeft samen met zijn LPF-collega Eerdmans een initiatief-wetsvoorstel ingediend om radicale moskeeën die over de schreef gaan, beter te kunnen aanpakken. Het wetsvoorstel wil voorkomen dat moskeeën op het moment dat de overheid wil ingrijpen, de rechtsvorm 'kerkgenootschap' kiezen, waardoor ze niet verboden kunnen worden.

Wilders onderstreept dat zijn samenwerking met Eerdmans niet betekent dat hij toenadering zoekt tot de LPF. Wel zegt Wilders "zeer veel respect" te hebben voor Eerdmans. "Dat is een collega met wie ik kan lezen en schrijven."

Wilders, die eerder aankondigde een eigen rechtse partij te willen oprichten, heeft daarvoor op dit moment nog geen concrete plannen. Wel zegt hij in gesprek te zijn met een aantal geestverwanten.

Radicale moskeeën

Wilders en de LPF pleiten al langer voor het sluiten van radicale moskeeën, evenals de VVD. Maar het kabinet is dat vooralsnog niet van plan, maakte minister Donner van Justitie woensdag duidelijk in de Kamer. Het voorstel van Wilders en Eerdmans is bedoeld voor de situatie waarin de overheid wel tot sluiting zou willen overgaan.

De meeste moskeeën hebben op dit moment de rechtsvorm 'stichting', waardoor ze wel verboden zouden kunnen worden. Wilders en Eerdmans willen voorkomen dat radicale moskeeën in de toekomst ervoor kiezen een kerkgenootschap te worden. Kerkgenootschappen hebben een wettelijke uitzonderingspositie, waardoor een verbod niet mogelijk is. "Dit maakt deze rechtsvorm aantrekkelijk voor op religie gefundeerde extremistische groeperingen", schrijven Wilders en Eerdmans in hun wetsvoorstel.