KAATSHEUVEL - De vier van terrorisme verdachte mannen die eind juli werden opgepakt toen ze in Den Haag vanuit een rijdende auto video-opnamen maakten, hebben ook gefilmd in De Efteling. In het attractiepark in Kaatsheuvel maakten ze "toeristische opnamen", zo heeft het park dinsdag te horen gekregen van de gemeente.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dat heeft een woordvoerder van De Efteling donderdag gezegd. De gemeente baseerde zich volgens hem op informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De autoriteiten hebben er volgens de zegsman bij gezegd dat het beeldmateriaal geen enkele aanleiding hoeft te zijn voor extra veiligheidsmaatregelen.

OM

Het Openbaar Ministerie bevestigde de vondst van de beelden, maar wilde er inhoudelijk niets over zeggen. Het is niet bekend hoeveel van de vier verdachten de beelden in De Efteling hebben gemaakt. De zaak tegen hen kwam aan het rollen toen twee leden van de marechaussee zagen hoe in het centrum van Den Haag vanuit een rijdende auto door de bijrijder opnamen werden gemaakt. De dienders volgden deze auto en besloten na enkele minuten de auto te laten stoppen.

Doorzoekingen

De marechaussees bekeken de opnamen en zagen dat de route vanaf de Utrechtse Baan tot in het centrum van de stad in beeld was gebracht. Bij doorzoekingen van drie woningen in Rotterdam nam de politie vervolgens een vuurwapen, vier patroonhouders met munitie, een geluiddemper, een kogelvrij vest en een aantal videobanden in beslag. Op een van de videobanden staan interviews met mensen die zelfmoordaanslagen gaan plegen.

Verdachten

Twee van de verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit, een komt uit Saudi-Arabië en de vierde is afkomstig uit Jemen. De woordvoerder van De Efteling wilde niet ingaan op de geldende veiligheidsmaatregelen in het park. "We zijn alert", zei hij.