BETHLEHEM - Een militair van een Israëlische elite-eenheid heeft zaterdag een 35-jarige Palestijn gedood in de Geboortekerk in Bethlehem. De Palestijnse advocaat Anton Salman, die ook in de kerk zit, zei dat de man zwaargewond was geraakt en kort daarna overleed.

Israëlische militairen belegeren al meer dan een maand de kerk, die is gebouwd op de plek waar de kribbe van Jezus zou hebben gestaan. In de Geboortekerk bevinden zich zo'n 180 Palestijnen en zo'n dertig religieuzen. Israel wil een dertigtalbewapende Palestijnen arresteren.

Paasfeest

De situatie is mede nijpend, omdat de orthodoxe christenen zondag het paasfeest vieren. Volgens Palestijnse leiders kunnen alleen inwoners van twee dorpen in de omgeving van Bethlehem de paasdienst bijwonen. Voor de inwoners van Bethlehem en het grootste deel van de omgeving is het vrijwel onmogelijk hun huis te verlaten. De Palestijnen houden daarom uit protest zaterdagmiddag een processie van Jeruzalem naar Bethlehem.

Overleg gestaakt

De Palestijnse onderhandelaars in de crisis rond de Geboortekerk zijn zaterdag opgestapt. Zij doen dat, omdat de onderhandelingen met het Israëlische leger muurvast zitten. Dit heeft hun chef, Salah al-Tamaari, zaterdag laten weten.

/NIEUWSTientallen Palestijnen verlaten GeboortekerkHevige vuurgevechten bij Geboortekerk Bethlehem

/DOSSIERMidden Oosten